Isnin, 9 April 2012

Contoh karangan perbahasan

Hari ini Cikgu Lya ingin berkongsi contoh penulisan karangan perbahasan.

Yang Dimuliakan Tuan Pengerusi Majlis, Pegawai Pelajaran Daerah Kota Bharu, guru besar-guru besar, barisan hakim yang arif lagi bijaksana, guru-guru, barisan pembangkang, dan rakan-rakan sekalian.

Berdirinya saya di sini pada pagi yang mulia ini adalah untuk menyokong tajuk perbahasan yang berbunyi “Kebaikan Menyertai Kelas Tuisyen”.

Hadirin yang dihormati sekalian,
            Menyertai kelas tuisyen sangat berfaedah kepada kita. Kita akan mendapat ilmu tambahan selain apa yang dipelajari di sekolah. Latihan tambahan yang dibuat di kelas tuisyen akan memantapkan kefahaman kita terhadap pelajaran.
           
Kebanyakan kelas tuisyen dilengkapi dengan kemudahan seperti pendingin hawa serta kerusi dan meja yang selesa. Ini membolehkan kita memberi tumpuan terhadap pelajaran. Kita juga dapat bertukar-tukar maklumat dengan kenalan dari sekolah lain.

            Biasanya bilangan murid-murid di kelas tuisyen adalah sedikit. Oleh itu, kita dapat bertanya guru jika tidak memahami sesuatu pelajaran. Guru-guru juga dapat memberikan tumpuan yang lebih terhadap kita. Di dalam kelas biasa, kita mungkin tidak mendapat peluang seperti ini.

            Jika kita mengikuti kelas tuisyen, masa senggang kita akan diisi dengan aktiviti yang berfaedah. Ini lebih baik daripada kita hanya membuang masa dengan menonton televisyen di rumah.

Hadirin sekalian,
            Berdasarkan hujah-hujah saya tadi, jelaslah bahawa mengikuti kelas tuisyen memberikan banyak faedah kepada kita. Sekian sahajalah hujah-hujah saya dan diucapkan terima kasih.
3 ulasan:

 1. Tahniah,blog yg menarik oleh Che Norlia..saya yang komen dulu,hehe..

  BalasPadam
 2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

  BalasPadam
 3. VERY GOOOD AND UESFUL FOR US
  TQ

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...