Isnin, 23 April 2012

Cikgu Lya ingin sambungkan lagi contoh penulisan karangan berformatkan berita. Cikgu Lya harap semua orang akan mendapatkan manfaat daripada contoh yang diberi.


Tuliskan sebuah berita tentang keracunan makanan untuk dimuatkan dalam akhbar Buletin Harian.RANGKA KARANGAN:

Pendahuluan

        Kota Bharu, 19 Julai – Lapan orang murid Sekolah Rendah Padang Garong dimasukkan ke Hospital Besar Kota Bharu – mengalami keracunan makanan.

Isi-isi penting


1-     Isi: Mengadu sakit perut
-          Huraian: Selepas makan mee goreng
-          Huraian lanjut:  dibeli dari sebuah warung

2-     Isi:  Inspektor kesihatan mengambil contoh mee
-          Huraian: dihantar ke Jabatan Kimia Hospital Universiti Sains Kubang Kerian
-          Huraian lanjut:  Keputusan ujian dijangka diketahui minggu depan

3-     Isi:  Pihak kesihatan menjalankan siasatan lanjut
-          Huraian: Warung tersebut diarahkan tutup
-          Huraian lanjut: Sementara waktu sepanjang tempoh siasatan

4-     Isi:  Siasatan awal mendapati – warung kurang bersih
-          Huraian: Kedudukan berhampiran tempat pembuangan sampah
-          Huraian lanjut:  banyak lalat – tempat tidak sesuai dijadikan gerai

Penutup

 - Orang ramai dinasihati memilih warung yang bersih – murid-murid sepatutnya membeli makanan di kantin sekolah atau membawa bekal


 CONTOH KARANGAN:

Kota Bharu, 19 Julai – Lapan orang murid Sekolah Rendah Padang Garong telah dimasukkan ke Hospital Besar Kota Bharu kerana mengalami keracunan makanan. Kejadian itu berlaku pada pukul 10.00 pagi tadi.

Murid-murid terbabit mengadu sakit perut selepas mereka makan mee goreng yang dibeli dari sebuah warung yang terletak di luar pagar sekolah. Murid-murid tersebut telah keluar pada waktu rehat dan membeli makanan di gerai itu tanpa pengetahuan pihak sekolah.

Inspektor kesihatan yang pergi ke tempat kejadian telah mengambil contoh mee itu untuk dihantar ke Jabatan Kimia Hospital Universiti Sains Kubang Kerian. Menurut beliau, keputusan ujian dijangka diketahui pada minggu depan

Pihak Jabatan Kesihatan telah menjalankan siasatan lanjut terhadap warung itu dan pemiliknya. Warung tersebut diarahkan tutup sementara waktu sepanjang tempoh siasatan ini dijalankan.

Siasatan awal yang dijalankan mendapati warung tersebut kurang bersih dan kedudukannya yang terletak berhampiran dengan tempat pembuangan sampah dan terdapat banyak lalat di situ. Tempat itu sebenarnya tidak sesuai dijadikan gerai menjual makanan.

Untuk mengelakkan kejadian yang serupa, murid-murid dinasihatkan membeli makanan di kantin sekolah atau membawa bekal dari rumah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...